Le Berne Nobile di Montepulciano DOCG
Le Berne Nobile di Montepulciano DOCG
Historien om Vino Nobile härstammar från en flerhundraårig lång vinmakartradition, som redan på 1600-talet såg ”den nobla” (Vino Nobile) definieras av Francesco Redi som slog fast att Vino Nobile ”över varje vin är Kung” i sin dikt ”Bacchus i Toskana”. Vino Nobile fick sin DOCG-appellation 1980 och anses idag vara ett av de mest prestigefyllda italienska röda viner. Vino Nobile har en djup, intensiv rubinröd färg, intensiv doft med tydliga fruktiga toner och inslag av vilda bär, körsbär och vanilj. I munnen är det fylligt och runt, med långvariga smaker och en god portion tanniner. Ett vin som är en klassisk kombination med rätter av rött och vitt kött från grillen eller ugnen, toppat med ostar, helst fårosten ”Pecorino” från staden Pienza.
Produktionsområde: Cervognano.
Vingårdens höjd över havet: 350 m.
Druvor: Sangiovese (Prugnolo Gentile).
Uppbindning: Dubbel Guyot.
Avkastning: 5000 kg druvor per hektar.
Skördetid: Andra veckan i oktober.
Vinifiering: En inledande fas av lång skalmacerering med intensivt pumpande slåendes mot druvskalshatten högst upp i tanken, följt av en lång vilande stillastående fas. Vinifieringens temperatur är kontrollerad och släpps upp till 30 °C som högst.
Lagring: 24 månader på träfat (60 % på 2500-liters ekfat, 40 % på små franska ekfat).
Flasklagring: Minimum 6 månader.
Alkohol: 15%