Le Berne Rosso di Montepulciano DOC
Le Berne Rosso di Montepulciano DOC
Det röda vinet Rosso di Montepulciano har alltid producerats i Montepulciano, men appellationen DOC erhölls först 1989. Det är gjort på samma typ av druvor som används för att producera Vino Nobile, men är yngre än Vino Nobile som appellation. Rosso di Montepulcianos färg är rubinröd med dragning åt lila och det har en fruktig och vinös doft, välbalanserat, med långvariga smaker och diskreta tanniner. Denna Rosso di Montepulciano passar väl till alla typer av mat, och vi föreslår att dricka det till ”pici al ragù” (pici med ragu), ett klassiskt recept från Montepulciano (en typ av handgjord tjock spaghetti med köttfärssås).
Produktionsområde: Cervognano.
Vingårdens höjd över havet: 350 m.
Druvor: Sangiovese (Prugnolo Gentile).
Uppbindning: Dubbel Guyot.
Avkastning: 5000 – 6000 kg druvor per hektar.
Skördetid: Första veckan i oktober.
Vinifiering: Skalmacerering med intensivt pumpande under inledande fas, därpå följer en kort vilande stillastående fas. Vinifieringens temperatur är kontrollerad och släpps upp till 28 °C som högst.
Lagring: 3 månader på stora fat av slovensk ek.
Flasklagring: Minimum 4 månader.
Alkohol: 14,5%