Cantine Valpane Barbera Monferrato Superiore DOCG
Cantine Valpane Barbera Monferrato Superiore DOCG
Det är en Barbera av Monferrato Superiore DOCG som jäser på träfat och lagras på 500-liters tonneaux. En blandning följer med Freisa som inte får överstiga 15 %. Barberans kropp och komplexitet berikad med de kryddade aromerna från faten väver sig samman med Freisas fruktiga hallon, och det skapar ett stort vin med harmonisk och balanserad kropp, accentuerat med det långa avslutet. Idealisk till stekar, bräserat kött och lagrade ostar.
Druvor: Barbera 85 %, Freisa 15 %.
Vingård: 1.5 ha, planterad under året 2000.
Jordmån: Lera och kalksten.
Vinifiering: Separat vinifiering av Barbera-druvorna och Freisa-druvorna.
Jäsning: på träfat under 21 – 23 dagar.
Lagring 1: Barbera lagras 1 – 3 år på stora 3000-liters träfat tills blandning sker med Freisa.
Lagring 2: Freisa lagras 1 – 3 år i ståltankar tills blandning sker med Barbera.
Lagring 3: Efter färdigblandning så lagras det 18 – 24 månader på 500-liters ekfat, tonneaux.
Lagring 4: 1 års lagring på flaska innan försäljning.
Alkohol: 14.5 %.